The Grand Prize Winner

 

article by By Juliana & Josh Weiss-Roessler

Photography by Dave M. Davis Photography

The owners of this kitchen decided to remodel for one simple reason: it was old. That meant having spaces that were tight (8-foot ceiling), closed off (a wall separated the kitchen from the dining room), and just not very functional (a built-in pantry barely held anything).

Consider those problems solved and then some. After spending time working with architect Thomas Faulkenberry, contractor J.W. Builders, and Darren Williams at Spenard Builders Supply, the homeowners came up with a plan and saw it through to perfection.

A vaulted ceiling opens the room up considerably, and other rooms were altered slightly to add to this open feel. To upgrade and add functionality, they went with Cherry Dewill Mocha cabinets and also created a built-in liquor cabinet and wine cooler. The cabinet’s sliding door is made out of solid cherry to look like a tree, incorporating natural bark on the right and left sides. The cabinet feels both rustic and artistic, a standout piece in the room.

The countertops from Mountaintop are quartz, excepting the island, where they installed granite that is two-times standard thickness with a chiseled edge. To complement this decision, Jesse Williams from JW Builders created a gorgeous replica of Van Gogh’s The Starry Night on a 3/4” steel backsplash with metal grinders and Dremel tools that was then patinated, oiled, and sealed with a clear coat for under-the-island seating area.

Dark colors were used for a rich, bold feeling, but they still kept it bright with the open layout and through a combination of LED pan lights, stainless steel stair lights (instead of traditional under-the-cabinet lights), and clear glass Edison bulbs.

The appliances run the manufacturer gamut (an Electrolux fridge, Miele dishwasher, and Jenn-Air oven, microwave, and cooktop), but they work well together because each has a professional feel.

When you put it all together, you get a striking kitchen and a space the owners absolutely love.



 

Comment