Viewing entries in
Recent Winners

Spring/Summer 2015 Grand Prize Winner

Comment

Spring/Summer 2015 Grand Prize Winner

The Grand Prize Winner

 

 
 

 

This is the ideal kitchen for the entertaining household. The homeowners and their kitchen designer, Hollie Ruocco of Creative Kitchen Designs, Inc. spent 18 months developing this masterpiece. The time and attention given to this kitchen are evident in the overall functional scheme, as well as the many small details that you discover when you take a closer look. 

This kitchen is the centerpiece of a Kenai River retreat, centered on hospitality and sharing life with new friends and old. The hickory cabinets wrap themselves warmly around the stainless steel ovens and range, and fully embrace the Sub Zero refrigerator and freezer hidden underneath matching hickory panels. Granite slabs were handpicked by the owners to provide the natural beauty seen in the countertops, while the polished concrete floors reflect the warm welcome provided by the open concept floorplan.

 

Ruocco enjoyed working with the homeowners to incorporate both their ideas and their own handiwork into the project. 

“The client actually crafted the custom range hood and the light fixtures himself,”
— Hollie Ruocco
“You’ll also find whimsical stone faces peeking out at you from the custom stone work.”
— Hollie Ruocco

 

The display area on the outward-facing end of the island provides visibility for several prized art pieces.

Since the construction site was a two-and-a-half hour drive from Ruocco’s office, perfecting the layout and design prior to installation was crucial. In addition to the kitchen, custom cabinets were designed and installed in several other areas of the home – the dining room, the home office, the laundry room and the mudroom. Ruocco credits the extra time spent with the owners during the planning and design stages for the smooth installation that brought the project to a close. 



Comment

Fall/Winter 2014 Grand Prize Winner

Comment

Fall/Winter 2014 Grand Prize Winner

The Grand Prize Winner

 

article by By Juliana & Josh Weiss-Roessler

Photography by Dave M. Davis Photography

The owners of this kitchen decided to remodel for one simple reason: it was old. That meant having spaces that were tight (8-foot ceiling), closed off (a wall separated the kitchen from the dining room), and just not very functional (a built-in pantry barely held anything).

Consider those problems solved and then some. After spending time working with architect Thomas Faulkenberry, contractor J.W. Builders, and Darren Williams at Spenard Builders Supply, the homeowners came up with a plan and saw it through to perfection.

A vaulted ceiling opens the room up considerably, and other rooms were altered slightly to add to this open feel. To upgrade and add functionality, they went with Cherry Dewill Mocha cabinets and also created a built-in liquor cabinet and wine cooler. The cabinet’s sliding door is made out of solid cherry to look like a tree, incorporating natural bark on the right and left sides. The cabinet feels both rustic and artistic, a standout piece in the room.

The countertops from Mountaintop are quartz, excepting the island, where they installed granite that is two-times standard thickness with a chiseled edge. To complement this decision, Jesse Williams from JW Builders created a gorgeous replica of Van Gogh’s The Starry Night on a 3/4” steel backsplash with metal grinders and Dremel tools that was then patinated, oiled, and sealed with a clear coat for under-the-island seating area.

Dark colors were used for a rich, bold feeling, but they still kept it bright with the open layout and through a combination of LED pan lights, stainless steel stair lights (instead of traditional under-the-cabinet lights), and clear glass Edison bulbs.

The appliances run the manufacturer gamut (an Electrolux fridge, Miele dishwasher, and Jenn-Air oven, microwave, and cooktop), but they work well together because each has a professional feel.

When you put it all together, you get a striking kitchen and a space the owners absolutely love.



 

Comment

Spring/Summer 2014 Grand Prize Winner

Comment

Spring/Summer 2014 Grand Prize Winner

written by Julianna and Josh Weiss-Roessler

photography by Dave M. Davis Photography

When the homeowner first purchased this single family house built in the late ‘50s, she wanted to change one key thing: the roof. Its slant obscured the view of nearby Bootlegger Cove, Cook Inlet, and the mountains beyond. But this change meant going all the way down to the foundation and rebuilding the whole property, including the kitchen

The original 3-bedroom home was transformed into a duplex with two separate apartments. This kitchen lives in the main unit with a glass wall on one side, taking advantage of natural light and that beautiful view. Additional lighting was added through a skylight and tiny puck lights in a specially designed beam over the counter. 

Flipping the roof also reversed the home’s layout. Now visitors walk through the kitchen to get to the living room, so the homeowner wanted to ensure the room felt neutral, blending in with the rest of the home. She worked with architect Catherine Call of Blue Sky Studios and Hawkinson Construction to make her vision a reality. 

In the rebuild, the homeowner used as many green materials as she could source in the Anchorage area. During demolition of the original home, she salvaged what she could for use in the new home or friends’ projects. 

The room is designed to be a functional workspace and also visually attractive. She chose pieces that felt more like traditional furniture than kitchen items. The pantry is an old piece of furniture. A wood piece was added over the vent, and the fridge was built-in. The homeowner didn’t want granite countertops, and stone wasn’t available, so she got creative, using porcelain floor tile with a neutral wood grain pattern instead.  

Deciding to forgo overhead cabinets, storage was a concern, but cabinet maker team Wolfgang and Martin Nowka customized the lower cabinets. They repurposed wood from an old table to maintain the older patina while extending them to double the depth. Toekicks were turned into pull-out drawers.


But the real highlight is the unifying redwood island. Lighting is provided by two unobtrusive glass lights above, and the round copper sink from Native Trails and copper Sonoma faucet blend in with the natural color and curves of the wood.

The appliances include a steamer oven, bake oven, dishwasher, and cooktop from Miele, as well as a second dishwasher from Bosch. 

The result is a beautiful, seamless space with influences from traditional country kitchens as well as mid-century modern inspirations.

Interested in more articles?

We have two options:  Print or via the App Store.

 


Comment